Bilforum Moss

Uden biler stanner Norge

Se godt i trafikken

Visste du at øynene er et av de viktigste verktøyene du har ute i trafikken?

Det er ikke uten grunn det stilles krav til synstester når man vil ha lappen her i Norge. Om du befinner deg ute på veien er synet din beste venn og de jobber hardt for at du og dine passasjerer, samt andre som ferdes på veien skal kunne få en sikker kjøreopplevelse. Det er skilter du må lese, du må kunne bedømme avstander og fart. Ikke minst bør du ha øyne i nakken, eller i hvert fall godt i vidvinkel, så du har liten blindsone. Det er også viktig å kunne se godt i dårlig lys, blendende sollys, tåke og takle refleksjon på våte veier, eller veier dekket av is.

Hva kan man gjøre?

Selv om man har behov for synskorrigering når man kjører finnes det måter man kan bedre sikkerhet og kjøreopplevelse. Det er lett å gjøre noe med dette, faktisk så enkelt som bare å gå til nærmeste optiker og ta en synsprøve for å se om det er det som skal til for å bedre din sikkerheten på veiene.

Hos optikeren vil du få den hjelpen du trenger til å finne ut hva som er best for deg, enten det er linser eller briller. Visste du at voksne bør ta synstest annen hvert år? Når man er over 40 år, bør man ta synstest hvert år.

Konkrete tiltak

Det finnes forskjellige filtre og belegg du kan be om å få på brilleglassene for å bedre din kjøresikkerhet.  Antireflekterende belegg reduserer distraksjoner fra sollys, billykter, reflekser og refleksjoner fra våte veier.

Du kan også velge polariseringsfiltre som gir deg bedre kontrast og mindre gjenskinn ettersom de siler bort lyset og forbedrer kontrast og fargeopplevelse. Du kan også velge brilleglass med farge som bidrar til å se lyssignaler og bremselys bedre.

Andre alternativer til briller?

Briller kan fort bli skitne og avhengig av hvilken ramme du har på brillene, kan disse begrense synsfeltet ditt på sidene. Så et godt alternativ til briller er å bruke linser. Selv om du må til optiker for å få gjort synstestene dine, kan du spare store penger på å bestille linser på nett, for eksempel hos lensstore.no.

[D]u kan gå til en optiker og utføre bare en synsundersøkelse. Du blir da ordinert kontaktlinser som passer dine øyne. I følge pasientrettighetsloven kan du få ut din resept fra din optiker. Når du senere bestiller dine linser via Lensstore.no utgår du fra dette reseptet.