Bilforum Moss

Uden biler stanner Norge

Bilkjøring på vinterføre

Bilkjøring på vinterføre er ikke for hvem som helst. Du skal ha gode dekk og ikke minst vite hvordan du skal oppføre deg i trafikken. Når det blir mørkt ute og man kjører om kvelden, ser man at det også er viktig med gode lys på bilen.

Vinterdekk

Fristen for å skifte til vinterdekk er 1. november. Når du skal velge vinterdekk er det viktig å ta stilling til følgende: våt, blank is, ru is, hard snø, løs snø, våt asfalt, tørr asfalt, lydnivå og høy hastighet. Dette er avgjørende for hvilke dekk du bør bruke. Også mønsterdybde er viktig. Det kreves minimum 3 mm mønsterdybde på vinterdekk. Dette er avgjørende for vannplaning og bremselengde. Når du skifter dekk bør du også passe på at du har riktig lufttrykk i dekkene. Har du slitte vinterdekk bør du høre med en profesjonell om de er holdbare, ellers kan det være livsfarlig. Det er 3 ulike vinterdekktyper: piggfrie europeiske og nordiske dekk og nordiske piggdekk. De nordiske piggdekkene har en mykere gummiblanding som er egnet for nordiske forhold. Havner du i en trafikksituasjon med feil dekk kan det koste deg dyrt og du får lite tilbake på forsikringen.

Lys på bilen

Å ha gode lys på bilen i mørketiden om vinteren er helt avgjørende for en trygg og god kjøreopplevelse; https://www.ekstralyskongen.com/xenon/ gir deg bra utvalg av xenon-lys. Xenon-lys gir deg i motsetning til halogenpærer en sterkere, bredere og lengre lysstråle. Du bør sjekke lyspærene før vinteren så du slipper unødig arbeid i mørketida.

Batteri

Noe som er viktig å tenke på før vinteren er at batteriet er bra. Å lade det opp før vinteren kan være lurt så du unngår at bilen ikke starter en kald morgen. Batterivedlikehold er avgjørende for bilens funksjonsevne og holdbarhet. Du bør også være nøye med å skrape vinduene om vinteren for å unngå bot og farlige trafikksituasjoner. Også viktig å sjekke at motorolja har riktig nivå. Du bør også sjekke at bilen stemmer overens med det som står i vognkortet så du unngår misforståelser i en eventuell kontroll. Det er viktig at bilen er godt utstyrt før vinteren, så en liten verktøykasse skader ikke.